Religieus-geestelijke waarden van de Bidweg van de Sterre der Zee

Waarvoor bidden

Bidden is eenvoudigweg praten met God. Op de Bidweg van de Sterre der Zee praten wij ook met Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee, in het diepste vertrouwen dat Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee met al haar moederlijke zorg voor ons ten beste zal spreken bij God.

Bidden doen wij in alle intimiteit, zoals een kind praat met zijn vader en moeder. Als wij bidden, dan vertrouwen wij ons geheel en al toe aan God en aan Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee. Alles wat ons bezighoudt, leggen wij aan hen voor. Ons verdriet, onze eenzaamheid, onze twijfels en angsten, onze onzekerheid over de toekomst, onze noden, ziekte en lijden. Ook de grotere en kleinere levensvragen spreken wij uit, zoals ‘Waarom toch, God? Waarom toch?’ Niemand is hierin uniek. Ieder mens worstelt wel met dit soort zaken. Geslacht en leeftijd spelen daarbij geen enkele rol.

Wij allen verlangen naar een luisterend oor, naar een arm om onze schouder, naar steun, bemoediging en nieuwe kracht. Wij allen zoeken troost en hopen op een uitweg naar een nieuwe toekomst en een nieuw begin. Al deze verlangens kunnen wij voorleggen aan God en Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee.

Maar het zijn niet alleen onze noden en verlangens die wij aan God en Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee toevertrouwen. Ook onze vreugde, onze blijdschap en onze dankbaarheid kunnen wij jubelen voor God en Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee.

Hier houdt het bidden niet op. Wij kunnen namelijk met God en Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee praten over thema’s en actuele gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid, niet alleen onder ouderen, maar ook onder jongeren. Denk aan ondraaglijke prestatiedruk als gevolg van verwachtingen vanuit de omgeving. Denk aan mensen die zich niet gehoord of niet geaccepteerd voelen. Denk aan vluchtelingen, aan slachtoffers en hulpverleners bij natuurrampen en oorlogsgeweld. Denk aan wereldvrede. Zo kunnen wij met ons gebed statements maken en uiting geven aan onze sociaal-maatschappelijke bewogenheid.

Er is zo veel om voor te bidden. En voor alle gebed is plaats op de Bidweg van de Sterre der Zee. Zo bidden wij op de Bidweg van de Sterre der Zee niet alleen voor onszelf, maar bovenal voor onze dierbaren en voor elkaar.

Hoe bidden

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om te praten met God. De één bidt hardop of vindt het juist fijn om te zingen. De ander zoekt juist stilte en alleen-zijn. De één prevelt het liefst een traditioneel gebed, zoals het Onze Vader of het Wees Gegroet of de Rozenkrans. De ander steekt liever een kaarsje aan en laat zijn gedachten de vrije loop. Weer een ander richt eenvoudigweg zijn blik liefdevol en met een glimlach naar omhoog. Op de Bidweg van de Sterre der Zee kan het allemaal.

Historische waarden van de Bidweg van de Sterre der Zee

De Bidweg van de Sterre der Zee kijkt terug op vijf eeuwen religieus erfgoed. De geschiedenis en ontwikkeling van de Bidweg kan niet los worden gezien van de geschiedenis van het beeld van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee die sinds de 15de eeuw door de Maastrichtenaren wordt vereerd.

De Bidweg van de Sterre der Zee is ook verbonden met de historie van de kloosters en kerken van de stad vanaf de 16e eeuw. Deze vijf eeuwen religieus erfgoed zijn uitgebreid beschreven in het boek ‘De Bidweg van de Sterre der Zee, 5 eeuwen religieus erfgoed’ van diaken en kerkhistoricus dr. Régis de la Haye. Dit boek is voor € 10,00 verkrijgbaar in de Accueil van de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee. De historische waarden alleen al maken de Bidweg van de Sterre der Zee razend interessant.

Culturele waarden van de Bidweg van de Sterre der Zee

Gevelstenen met Mariabeelden

De route van de Bidweg van de Sterre der Zee is gemarkeerd door gevelstenen met Mariabeelden. Los van het religieus-geestelijke, los ook van de historie, als je puur kijkt naar die Mariabeelden, dan zijn al die beelden uit kunstzinnig oogpunt stuk voor stuk juweeltjes. Dat maakt de Bidweg wel heel bijzonder. Vooral als je je bedenkt dat achter al die beelden een verhaal schuilgaat. Prachtig voorbeeld is de eerste gevelsteen langs de route op de hoek van de Koestraat – Cortenstraat. Het Mariabeeld daar draagt de naam ‘Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik’. Het beeld is gemaakt door de bekende Limburgse kunstenaar Charles Vos. Het beeld stelt Maria voor als beschermster van de onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De dichter A. den Doolaard heeft een speciaal gebed tot Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik geschreven en opgedragen aan pater Lodewijk, aalmoezenier van de onderduikers in de provincie Limburg, die Den Doolaard over hen verhaalde. Alle Mariabeelden zijn met beschrijving en foto’s gedocumenteerd in het genoemde boek van De la Haye. Daarin staan ook het beeld van Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik en het gebed van Den Doolaard beschreven.

Legenden van de Sterre der Zee

Aan het beeld van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee zijn vele legenden verbonden. Deze legenden zijn beschreven in het boekje ‘Legenden van de Sterre der Zee’. Het boekje is in 1930 geschreven door kapelaan Welters en voorzien van tekeningen door Georges Tielens.

De legenden zijn werkelijk kostelijk om te lezen en om op een donkere winterse decemberavond te vertellen aan de kleinkinderen. Het valt op hoe actueel en tijdloos de legenden van de Sterre der Zee zijn. Met een beetje geluk zou het boekje misschien nog te krijgen zijn bij een antiquariaat.

Toegankelijkheid, laagdrempeligheid en flexibiliteit van de Bidweg van de Sterre der Zee

De Bidweg van de Sterre der Zee is uitermate toegankelijk, laagdrempelig en biedt een grote mate van flexibiliteit. Traditiegetrouw wordt tijdens het lopen van de Bidweg de Rozenkrans gebeden. Maar ieder heeft zo zijn eigen manier om te bidden en de redenen om te bidden zijn eindeloos. Voor alles is een plek op de Bidweg van de Sterre der Zee, het kan er allemaal.

Het is voor bijna alle mensen mogelijk om de Bidweg te gaan, jong en oud, gezond of gehandicapt. Ook kunt u de Bidweg op elk gewenst moment 24/7 lopen. U kunt de Bidweg individueel lopen, maar ook gezamenlijk. De Bidweg combineert de activiteit van het lopen met contemplatie. Je wandelt en bidt of overweegt. Dat alles maakt de Bidweg van de Sterre der Zee eenvoudig, flexibel en dynamisch. Bovendien is de Bidweg heel laagdrempelig. Om de Bidweg te lopen is geen ‘zware’ religieuze overtuiging nodig. Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee staat immers dicht bij mensen en is gemakkelijk toegankelijk, ook voor jongere generaties, randkerkelijken en andere gezindten.

Bidweg van de Sterre der Zee als Immaterieel erfgoed

Religieus-geestelijk, historisch en cultureel is de Bidweg van de Sterre der Zee van onschatbare waarde. Die onschatbare waarde wordt versterkt door de vele couleurs locales die aan de stad Maastricht een sfeer van eerbiedwaardigheid geven. De Bidweg van de Sterre der Zee is één van die couleurs locales.

Wel heel bijzonder bij het lopen van de Bidweg van de Sterre der Zee is de ervaring dat men letterlijk loopt in de voetsporen van zo veel gelovigen die door de eeuwen heen hebben getuigd van hun devotie tot Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee. Deze ervaring wordt versterkt door de wetenschap (of in elk geval de vertrouwvolle hoop) dat na ons zo vele gelovigen ook onze voetsporen zullen volgen. De ervaring van verbondenheid met het verleden en met de toekomst over de eeuwen heen geeft de religieus-geestelijke en historische waarden een extra dimensie. Maar er is meer: de Bidweg van de Sterre der Zee brengt mensen samen en geeft zo ook een gevoel van verbondenheid in het heden.

Dit alles geeft aan de Broederschap en het Kerkbestuur van de parochie, parochianen, Maastrichtenaren, pelgrims en gelovigen uit de regio en daarbuiten niet alleen identiteit, het maakt ons ook trots. Daarom wil de Broederschap, samen met het Kerkbestuur van de parochie, zorgdragen voor de Bidweg van de Sterre der Zee. Wij voelen ons verantwoordelijk om de Bidweg van de Sterre der Zee in al zijn facetten in stand te houden en door te geven aan toekomstige generaties. De bijschrijving van de Bidweg van de Sterre der Zee in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland helpt ons daarbij.